De collectie Aziatische kunst in het Rijksmuseum omvat bijna 8000 voorwerpen. Dat is niet veel voor het grootste werelddeel op aarde, met meer dan 50 verschillende landen, uiteenlopend van Afghanistan tot Zuid-Korea. De belangrijkste vier regio’s in de collectie zijn: China, Japan, India en Indonesië. Het museum verzamelt zo goed mogelijke voorbeelden van de Aziatische kunst uit al die perioden en gebieden.

Veel voorwerpen uit de collectie zijn gemaakt voor plaatselijke opdrachtgevers en geven dus een beeld van de (kunst)voorwerpen die in Azië zelf belangrijk werden gevonden. De voorwerpen lopen uiteen van schilderingen, prenten, beeldhouwwerken en tempelornamenten tot lakdozen, sieraden, grafvazen, theekommen en miniaturen. Andere objecten zijn gemaakt voor de export naar Europa en weerspiegelen dus meer de westerse smaak.

Het Rijksmuseum is het enige museum in Nederland dat Aziatische kunst verzamelt - volkenkundige musea concentreren zich meer op cultuur. Een belangrijk deel van de Aziatische kunstcollectie is een langdurig bruikleen van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.

Verzamelingen

RijksStudio

Walter Wray Jr. voegde dit werk toe aan 3 Dimensional Sculpture, Relief, Ceramics

13 mei 2015 - 37 werken 225 0

Leah Shelleda voegde dit werk toe aan Asian

14 oktober 2015 - 28 werken 844 0

Wilag Kater voegde dit werk toe aan objecten

1 juni 2015 - 45 werken 104 0