Zit jij op het vmbo of geef je les op een vmbo-school, dan delen we graag handige tips om mee te doen aan het Rijksmuseum Junior Fellowship. Wie weet win jij €1500 en een traineeship!

Inzenden!

Het kiezen van een onderwerp voor je profielwerkstuk kan lastig zijn. Bekijk de video en de tekst eronder voor inspiratie. Andere onderwerpen met een link naar het Rijksmuseum zijn natuurlijk ook goed.

01:00 min.

Tips voor een originele vorm van het werkstuk

Je kunt natuurlijk een schriftelijk werkstuk maken. Maar er zijn ook andere vormen te bedenken voor je pws. Bij het Junior Fellowship zijn alle vormen welkom: fotoboeken, documentaires, kunstwerken en andere creatieve uitingen. Hieronder alvast drie suggesties:

  • Doe onderzoek naar de social media accounts van het Rijksmuseum en maak zelf 5 Tiktok-filmpjes die het museum zou kunnen delen.
  • Doe onderzoek naar de menukaart van het Rijksmuseum-café en bedenk je eigen lunchkaart. Laat je daarbij inspireren door de vele stillevens die je kunt bekijken in het museum.
  • Kijk goed naar de schilderijen van Rembrandt en maak in die stijl een eigen kunstwerk.
  • Maak je je pws in de vorm van een documentaire, bekijk dan deze tips van het Netwerk Filmeducatie.

Kunst en kunstenaars

Het leven van Rembrandt: wie was deze schilder, wat maakte hij mee en hoe werd hij zo beroemd?

De Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland: wat is er eigenlijk allemaal te zien op het schilderij en waarom is het zo bekend geworden? Tip: Op de website Beleef de Nachtwacht ontdek je alvast veel geheimen!

Geschiedenis

De tachtigjarige oorlog: wie streed er tegen wie, wat waren de belangrijkste momenten in deze strijd en waarom duurde die wel 80 jaar?

Nederlands slavernijverleden: wanneer begon Nederland zich actief bezig te houden met slavernij en slavenhandel, op welke plekken in de wereld vond dit plaats en hoe zag het dagelijks leven op een plantage eruit? Hoe zie je dit bijvoorbeeld terug in de werken en objecten in het Rijksmuseum?

Rijksmuseum als organisatie

Beveiliging: hoe ziet een gemiddelde werkdag van een beveiliger van het Rijksmuseum eruit, welke skills moet je hebben en welke opleidingen moet je volgen om beveiliger te worden?

Horeca: welke horeca kan je vinden in het Rijksmuseum, welke beroepen zijn er en wat mist er nog op de menukaart? Kun jij een nieuwe menukaart bedenken met bijvoorbeeld een stilleven als inspiratie?

Educatie: Welke onderwerpen zijn belangrijk voor jongeren van nu en hoe kan je dat laten terugkomen in een rondleiding? Wat willen jongeren doen in het Rijksmuseum? En wat kan het museum doen om meer jongeren naar het museum te krijgen?

Voor docenten: boek een bezoek

Doe inspiratie op door het museum zelf te bezoeken. Leer de verhalen in onze collectie kennen in de rondleiding Achter het Goud. In deze actieve rondleiding ontdekken leerlingen samen met een ervaren museumdocent het museum. Of maak je eigen verf en ontdek het bijzondere verhaal van een simpel stuk fruit in de workshop Citroen van Toen. Of ontwerp een nieuw object voor nu, met een als basis een kunstobject van toen in de workshop Ontwerp Dutch Design.

Voor vmbo-scholen die meer dan 60 km buiten de ring van Amsterdam liggen, bieden we gratis busvervoer aan! Kijk hier voor meer informatie.