Hang jij straks in het Rijksmuseum met je eigen fototentoonstelling? Speciaal voor middelbare scholieren en mbo-studenten organiseren wij de fotowedstrijd Document Nederland Junior. Stuur je fotoserie in en maak kans op twee masterclasses en een plek in het museum.

Meedoen

De deadline om mee te doen was maandag 6 juni 2022. De makers van de 10 beste series (5 vo / 5 mbo) worden geselecteerd door een vakjury en door het publiek via scholieren.com.

Wat kun je winnen?

De 10 genomineerden worden uitgenodigd voor twee masterclasses onder begeleiding van fotograaf Sharelly Emanuelson en experts van het Rijksmuseum. Met als resultaat een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum! Tijdens de opening op 23 september maken we de 2 uiteindelijke winnaars bekend. Zij mogen een dag meelopen met fotograaf Sharelly Emanuelson. Daarnaast krijgt de winnaar uit het voortgezet onderwijs een foto-opdracht van scholieren.com en wint de winnaar van het mbo een stageopdracht van het Rijksmuseum.

0:28 min. - Een tweede leven: Hoe recycle jij?

Thema: Een tweede leven: Hoe recycle jij?

Afval scheiden, dingen repareren of hergebruiken. Bewust of onbewust krijgen onze spullen een tweede leven. We gaan allemaal op een andere manier om met duurzaamheid. Breng jij het glas naar de glasbak of bewaar je juist alle potjes ‘omdat je er nog iets mee wilt doen’? Hoe gaat jouw omgeving om met spullen die nog best een tweede leven kunnen gebruiken? En is dit al generaties lang zo, of sinds er meer aandacht is voor duurzaamheid in het nieuws en de politiek? Reflecteer op je eigen handelingen en laat ons in foto’s zien hoe jij omgaat met het hergebruiken van spullen.

We vragen je daarin kritisch te zijn. Hoe gaat jouw gemeente bijvoorbeeld om met recycling? Is dat de beste manier? Hoe denk jij dat we het beste kunnen omgaan met onze afgedankte spullen en afval?

Document Nederland

Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Sharelly Emanuelson de gevolgen van klimaatverandering en de impact hiervan op de samenleving in beeld te brengen. Niet alleen in Nederland, maar ook op de zes eilanden uit het Caribisch gebied die onderdeel zijn van ons Koninkrijk.

Sharelly Emanuelson

Sharelly Emanuelson (1986) groeide op in Curaçao en Aruba. In 2010 behaalde zij haar BA in Audiovisual Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, daarna deed ze een master aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

Haar installaties, films en documentaires zijn vertoond op diverse festivals en vielen meermalen in de prijzen. In 2010 richtte Sharelly Emanuelson UniArte op, een platform dat meehelpt aan de professionalisering van (aankomende) kunstenaars in het Caribisch deel van het koninkrijk.

Vragen?

Merel Brugman
m.brugman@rijksmuseum.nl

Wij danken

Wij kunnen Document Nederland Junior alleen mogelijk maken dankzij The de Vink Foundation / Rijksmuseum Fonds.