Samen met het Van Gogh Museum en Stedelijk Museum Amsterdam organiseren we een studiedag voor leerkrachten van het primair onderwijs. Met het thema ‘Kunst is meer dan kijken’ zijn er inspirerende sessies in de drie musea en geven we concrete voorbeelden hoe de verschillende collecties te gebruiken zijn in het onderwijs.

OVER HET ONDERWERP

Kunst vergroot het historisch besef. Het biedt een ander perspectief op de geschiedenis en op het heden. Kunst vertelt verhalen, over geluk en verdriet, over angst en hoop. Ook kan kunst paralellen laten zien tussen toen en nu. Kunst inspireert, geeft energie en leidt tot nieuwe ideeën. Het biedt ontspanning en is stress verminderend. Kortom, kunst is meer dan kijken. Op deze studiedag zullen we onze collecties verbinden aan 3 invalshoeken: taal, mentale gezondheid en burgerschap.

KUNST IN DE PRAKTIJK

De studiedag brengt inspiratie en praktische handvatten voor de lespraktijk. Tijdens de gezamenlijke ochtend komen diverse sprekers en makers aan het woord. Zij reiken handvatten aan om kunst in te zetten in de klas; voor taal, om mentale gezondheid bespreekbaar én toepasbaar te maken en om een blik op jezelf en de ander te werpen.

Voor het middagprogramma verspreiden de docenten zich na de lunch over de drie musea. Daar gaan we dieper in op de onderwerpen en zetten we door middel van workshops en rondleidingen de theorie om naar concrete ideeën voor in de klas. In het Rijksmuseum staat het thema burgerschap centraal, in het Van Gogh Museum mentale gezondheid en in het Stedelijk Museum taal. Mediteer, schrijf en reflecteer met kunst op het Museumplein.

Sprekers: Michal Janssen, Romy Muste, Joska Kruijssen en anderen

PROGRAMMA

  • 9:30-10.00 Ontvangst en registratie in het Rijksmuseum
  • 10.00-12.00 Plenair ochtendprogramma met sprekers
  • 12.00-12.45 Lunch
  • 12.45-13.00: lopen naar Locatie 1
  • 13.00-14.15 Workshop of rondleiding in het Rijks, Stedelijk of Van Gogh (je wordt op de dag ingedeeld)
  • 14.15-14.45 Pauze op locatie en lopen naar volgende locatie
  • 14.45-16.00 Workshop of rondleiding in het Rijks, Stedelijk of Van Gogh
  • 16.00-16.15 Afsluiting op locatie

Rijksmuseum
Van Gogh Museum
Stedelijk museum Amsterdam

Voor wie

Voor alle primair onderwijs docenten

Wanneer

Woensdag
17 april 2024
10 - 16.15u

Prijs

€ 75 incl. lunch