Penselen in het Rijksmuseum 2019


23 sept. 2019 t/m 16 feb. 2020 - Teekenschool

Voor de 12de keer zijn de best geïllustreerde kinderboeken van het jaar te zien in het Rijksmuseum. De illustraties van de acht boeken die zijn bekroond met de Zilveren Penseel worden getoond in De Teekenschool. Eén van de bekroonde boeken wint het Gouden Penseel. Wie dat is wordt op 1 oktober tijdens het kinderboekenbal bekend gemaakt.

Uit het juryrapport: Illustraties vertellen een verhaal op hun eigen manier en voegen dimensies toe die in tekst niet te vatten zijn. Het aanbod was divers: kleurrijk of juist met gebruik van een enkele kleur en zelfs zwart-wit. Er waren uitzonderlijk grote formaten bij maar ook kleine fijne uitgaven. We discussieerden over vlakverdeling en typografie, over verbeeldingskracht en expressie, over lijnvoering en kleurgebruik, maar ook over de vlakverdeling en het boek als geheel. En zo kwamen we als vanzelf op maar liefst acht Zilveren Penselen en twaalf Vlag en Wimpels!

De Penseeljury 2019, bestaat uit: Jessica Jongkind, Joke Linders, Marleen Ram, Peter van Rossum en Marlies Visser (voorzitter).

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend. Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB zijn de organisatoren van Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses van de bekroonde illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken van 10 tot 16 uur in de Teekenschool en loopt t/m 16 februari 2020.