27 september 2012 t/m 26 november 2012

Rijksmuseum toont bekroonde kinderboekillustraties.

penselen

Kinderen komen in hun dagelijkse omgeving in aanraking met allerlei soorten beelden, via internet, televisie, reclame. Het Rijksmuseum stelt zich tot doel de visuele geletterdheid van kinderen te bevorderen: ze te leren om te gaan met beelden, en ze te prikkelen tot creatief en kritisch kijken. Daarom nodigt het Rijksmuseum jaarlijks de top-illustratoren van dat jaar uit om hun winnende werk op deze tentoonstelling te presenteren. Verrassend kijkplezier voor jong én oud!

Te zien zijn onder andere tekeningen uit het boek Een vijver vol inkt van Gouden Penseel winnaar Sieb Posthuma en een deel uit het met Zilver bekroonde Muizenhuis - Sam & Julia van Karina Schaapman en Ton Bouwer. Maar ook illustraties uit Kleine Man en God van Kitty Crowther, winnaar van het Zilveren Palet, de nieuwe prijs voor het werk van een buitenlandse illustrator.

Wim Pijbes “Wij zijn erg blij met het hoge niveau van kinderboekenillustraties en in samenwerking met het CPNB hopen wij dat verder te kunnen stimuleren.” Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum

Kinderboekenweek

Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen de Stichting CPNB en het Rijksmuseum in het kader van de Kinderboekenweek. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken.