Symposium Tocht naar Chatham

Op 19 juni 1667, dit jaar 350 jaar geleden, voerde admiraal Michiel de Ruyter een spraakmakende verrassingsaanval uit op de Engelse vloot bij de marinewerf Chatham. Het Rijksmuseum organiseert een publieksymposium over de achtergronden, betekenis en verbeelding van de Tocht naar Chatham.

Reserveren

beeld Op 19 juni 1667 – dit jaar 350 jaar geleden – voerde admiraal Michiel de Ruyter een spraakmakende verrassingsaanval uit op de Engelse vloot die bij de marinewerf Chatham voor anker lag. Met de aanval kwam een einde aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667). In de collectie van het Rijksmuseum bevinden zich veel objecten, waaronder de spiegelversiering van het buitgemaakte vlaggenschip Royal Charles, die herinneren aan deze actie.

Het Rijksmuseum organiseert een symposium over de achtergronden, betekenis en verbeelding van de aanval. Vijf vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland spreken over het effect van de aanval op de publieke opinie in Engeland en de Republiek, de gevolgen voor de Engelse zeemacht in de zin van vlootopbouw en strategie, maar ook over hoe de Tocht naar Chatham werd herdacht en uitgebeeld in schilderijen, luxe geschenken en verhalen.

Na afloop van het symposium is er gelegenheid historische objecten en documenten in een tijdelijke tentoonstelling over de Tocht naar Chatham te bezichtigen.

Programma

Download het programma (pdf)

Wanneer

19 juni 2017, 13.30-19 uur

Waar

Auditorium, Rijksmuseum

Taal

De voertaal van het symposium is Engels.

Prijs

Gratis, reserveren verplicht