Rondleiding Matthijs Maris

Sprookjesachtige figuren, wonderlijke landschappen en mysterieuze scènes kenmerken het werk van de Matthijs Maris (1839-1917). Deze rondleiding gaat over het leven en werk van deze unieke kunstenaar.

Boek nu

maris Matthijs Maris, Meisjeskopje (extase), 1894/98-1906. Museum Boijmans Van BeuningenMatthijs Maris (1839-1917) was een kunstenaar zoals je je die voorstelt: hij leefde als een bohémien, bepaalde zelf wat hij wilde maken en trok zich niets aan van modes en opdrachtgevers. Maris wilde experimenteren en ging daarin extreem ver. In het schilderij dat bij zijn overlijden op zijn schildersezel stond, Vanished Illusions, is nauwelijks nog een onderwerp te zien, zó sterk spreekt de verf voor zich.

Om zich los te maken van de conventie trok hij eerst naar Parijs, waar hij dromerige vrouwen in romantische landschappen schilderde. In Londen vond hij aansluiting bij de avant-garde van dat moment, met o.m. James MacNeill Whistler. Voor jonge schilders in Nederland werd hij een voorbeeld, en de jonge Vincent van Gogh wilde graag bij hem in de leer, wat hij afwees.

Maris’ schilderijen zijn een lust voor het oog, je ziet hem werken: krassen, schrapen, dik opbrengen van lagen verf over elkaar heen, soms transparant, dan weer dicht. Met mysterieuze werken als resultaat.

Voorafgaand of aansluitend kunt u binnenlopen in de Picknickruimte: bij de verfdemonstratie kunt u zien met welke materialen en technieken een 19de-eeuwse schilder werkte.

Voor wie

Volwassenen vanaf 16 jaar

Wanneer

8 oktober 2017 t/m 7 januari 2018

Instaprondleiding:

Elke zondag 14–15 uur

Boek de instaprondleiding

Met eigen groep:
Dagelijks: 9.30-10.30 / 14.30-15.30

Boek de groepsrondleiding

NB: Groepsrondleidingen dienen tenminste twee weken voor aanvang te worden geboekt

Waar

U kunt zich melden bij de informatiebalie in het museum

Prijs

€ 5 per persoon (exclusief toegang)