Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2013 bekend

21 september 2013 - 8:00

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013 is op zaterdag 21 september bekendgemaakt in de Volkskrant.

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013 is op zaterdag 21 september bekendgemaakt in de Volkskrant en op www.librisgeschiedenisprijs.nl

Genomineerd zijn:

• Martin Bossenbroek: De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
  • Jan Brokken: De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Roelof van Gelder: Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Uitgeverij Balans)
  • Els Kloek (samenstelling): 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt)
  • Frits van Oostrom: Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400 (Uitgeverij Bert Bakker)

libris

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Uitreiking

De Libris Geschiedenis Prijs 2013 wordt op 20 oktober uitgereikt door juryvoorzitter Nout Wellink tijdens het tweede uur van een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT, tussen 10.00 en 12.00 uur op Radio 1. De winnaar is vervolgens ook te gast bij Kunststof TV om 18.05 op Nederland 2.

Jury 2013

De jury van 2013 wordt gevormd door: Carla Boos, voormalig eindredacteur NTR-televisie; Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur Nederlands Openluchtmuseum; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit Leiden; Piet de Rooij, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.
Juryvoorzitter is dit jaar Nout Wellink, tot 2011 president van De Nederlandsche Bank en nu commissaris bij de Bank of China.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans
geven aan het goede historische boek in Nederland.

Nacht van de Geschiedenis

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 5 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. De Nacht van de Geschiedenis is de feestelijke start van de Maand van de Geschiedenis. Kaarten voor de Nacht zijn verkrijgbaar via nachtvandegeschiedenis.nl

Alle vijf genomineerde boeken zijn te bestellen via www.libris.nl