8 juli 2013 - 13:43

Het Rijksmuseum toont van 12 februari 2015 tot 17 mei 2015 voor de eerste keer het overzicht van het latere werk van Rembrandt van Rijn.

De tentoonstelling 'Rembrandt: de laatste jaren', in samenwerking met The National Gallery in Londen, presenteert een uitgebreid overzicht van het werk van de meester tussen ca. 1652 en zijn dood in 1669. De schilderijen die hij in deze jaren maakte zijn nog steeds bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd. Rembrandt experimenteerde met grafiek- en schildertechnieken en wist een ongekende diepgang in zijn werk te brengen. De schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de VS.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: 'Voor het eerst in meer dan twintig jaar organiseert het Rijksmuseum weer een Rembrandt-tentoonstelling. Iedere generatie wordt zo in de gelegenheid gesteld opnieuw kennis te maken met de grote meester uit de Gouden Eeuw.'

Vanaf de jaren 1650 ontwikkelde de schilder zich tot een van de meest individuele kunstenaars. In zijn etsen, tekeningen en schilderijen bereikte hij een geheel eigen, doorleefde en vrije stijl. De penseeltoets werd steeds breder en de opbouw van de verf complexer, met een fenomenale nadruk op textuur. In zijn prenten experimenteerde Rembrandt met papier, toon en druktechnieken. Ook inhoudelijk bedacht hij de meest ontroerende en diepgaande thema’s. Het is deze nadenkende, onderzoekende Rembrandt, die in zijn ongewone techniek en zijn ingetogen figuurstukken voor vele prentmakers, schilders en tekenaars van latere generaties een voorbeeld is geworden.

In de afgelopen 120 jaar zijn door het Rijksmuseum verschillende beeldbepalende Rembrandt-tentoonstellingen georganiseerd (1898, 1935, 1956, 1969, 1991/92).

Rembrandt: The Final Years is van 15 oktober 2014 tot 18 januari 2015 te zien in de National Gallery in Londen.