Rijksmuseum toont gevel van het Kasteel van Breda weer in volle glorie

6 oktober 2014 - 15:34

In de vernieuwde Philipsvleugel is vanaf 1 november een muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau weer te bewonderen voor het publiek. De muur (tweede kwart 16de eeuw) maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden. 20 m lang, 3,5 m breed, is de muur rijk versierd met zandstenen elementen (zuilen en bogen), ramen en deuren.

De gevel maakt onderdeel uit van het nieuwe entreegebied van de Philipsvleugel dat werd vormgegeven door Cruz en Ortiz, ook architecten van de vernieuwing van het hoofdgebouw. Hij werd zeer nauwkeurig gereinigd en gerestaureerd met steun van American Express.

Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassau’s én het eerste Renaissance-paleis dat in Noord-Europa werd gebouwd. Met de komst van Graaf Hendrik III van Nassau, kamerheer van keizer Karel V, werd het gebouw uitgebreid met onder meer stallen, een kaatsbaan en een hoveniers- en stalmeesters-woning. Het paleis werd eind 19de eeuw verbouwd waarbij een deel van de gevelmuur van de stallen werd gesloopt en overgebracht naar het Rijksmuseum. De gevel werd door architect Pierre Cuypers in 1888 geïntegreerd in een buitenmuur van de huidige Philipsvleugel, die later binnenmuur werd toen die vleugel werd uitgebreid.

Philipsvleugel

De huidige Philipsvleugel is de naam voor een aantal uitbreidingen van het hoofdgebouw die tussen 1909 en 1916 door Pierre Cuypers en zijn zoon Jos, ook architect, werden gebouwd. Het deel dat ‘Fragmentengebouw’ werd genoemd is daarbij het meest bijzonder. Eind 19de eeuw werden in Nederland veel historische gebouwen verbouwd of gesloopt. Het Rijksmuseum wilde een aantal bouwfragmenten bewaren voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis en dus kwamen uit het hele land die fragmenten naar Amsterdam. Een uniek fenomeen: een museum waar de collectiestukken het museumgebouw zélf vormden. De traptoren van de Ockingastins in Franeker, de bogen uit het trappenhuis van het Constantijn Huygenshuis uit Den Haag en een muur van het stallencomplex van het Kasteel van Breda: al deze bouwsels werden geïntegreerd in de huidige Philipsvleugel.

Saskia van de Kamp, Country Manager, American Express

“Because they are key motivators for travel, American Express believe that institutions such as the Rijksmuseum are essential to the future of travel and tourism, an industry in which American Express is a world leader and has a vital stake. That’s why we’re so committed to help safeguard these silent witnesses to our shared past, in the Netherlands and around the world. We are happy to add our company’s voice to the urgent call to protect the world’s endangered heritage, and we encourage others to join us in efforts to preserve sites as unique and important as the Breda Wall.”

Met de heropening op 1 november van de vernieuwde Philipsvleugel als tentoonstellingsvleugel is de tweede fase van de transformatie van het Rijksmuseum afgerond.