1 november 2013 - 11:00

Het Rijksmuseum start vandaag, tijdens de viering van het 1-jarig bestaan van Rijksstudio, de designwedstrijd 'Maak je eigen Meesterwerk'. Alle kunstvormen zijn mogelijk (design, autonome kunst, toegepaste kunst, foto, video) mits geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum en met beeld uit Rijksstudio.

Een internationale jury van ontwerpers, creatieven en museumdirecteuren beoordeelt de ontwerpen. In het voorjaar van 2014 wordt de Rijksstudio Award uitgereikt aan de winnaar van de designwedstrijd, waarbij het winnende ontwerp in het Rijksmuseum tentoongesteld wordt.

Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum “Rijksstudio is ontstaan vanuit de overtuiging dat de collectie van en voor iedereen is.” Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum

110.000 Rijksstudio’s en acht onderscheidingen na 1 jaar

Rijksstudio bestaat op 1 november precies één jaar. Sindsdien zijn er ruim 110.000 Rijksstudio’s gemaakt. Het Rijksmuseum is er trots op dat de website in dit jaar negen nationale en internationale prijzen heeft mogen winnen, te weten: Rijksmuseum Dutch Interactive Company of the Year (Dutch Interactive Awards; de Best Brand website 2013 (Dutch Interactive Awards); Golden Spinaward 2013; 3 awards bij Museums and the Web conference 2013; Golden European Design Award 2013; Dutch Design Award 2013; Het nieuwe instituut / Virtueel Platform - Best Practice 2013.

tattoo

Rijksstudio

Op 1 november 2012 lanceerde het Rijksmuseum Rijksstudio. Een voor de museumwereld innovatieve digitale toepassing waarin een groot deel uit de Rijksmuseumcollectie voor iedereen gratis beschikbaar is. Duizenden bekende, onverwachte en verrassende beelden om tot in detail op in te zoomen, om aan te raken, te ‘liken’ én om zelf mee aan de slag te gaan. Droog Design en Alexander van Slobbe lieten zich als eersten inspireren door de collectie en maakten een eigen creatie. Inmiddels zijn 150.000 beelden op hoge resolutie beschikbaar.

Voor meer informatie over de designwedstrijd Maak je eigen Meesterwerk zie rijksstudio

Rijksstudio is gemaakt door Fabrique en Q42 in samenwerking met Irma Boom Office en is tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.