Rijksmuseum lanceert SnapGuide

5 april 2017 - 14:07

Ronnie Flex, Mertabi, Teske de Schepper, Jiami Jongejan en Defano Holwijn geven vanaf 5 april rondleidingen in het Rijksmuseum met SnapGuide. SnapGuide is een splinternieuwe gratis onderwijstool op je smartphone voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs. Zij leren over de Gouden Eeuw door ‘Snaps’ en ‘challenges’ van de populaire YouTubers en artiesten. Zo vertelt Mertabi over macht en rijkdom en gaat Ronnie Flex op zoek naar de geschiedenis van zijn voorouders.

Snapguide in het Rijksmuseum

SnapGuide is een gratis webapplicatie die in de browser geopend kan worden. Leerlingen kunnen SnapGuide gebruiken op hun eigen smartphone met meegebrachte oordoppen. In het museum zijn ook Philips Flite koptelefoons beschikbaar.

Als de leerlingen in het museum zijn, kiezen zij op hun mobiele telefoon hun favoriete ‘guide’:

• Ronnie Flex gaat op zoek naar zijn Surinaamse en Molukse familiegeschiedenis
  • Teske de Schepper vindt inspiratie in 17de-eeuwse kunstwerken
  • Defano Holwijn test de algemene kennis van de leerling
  • Jiami Jongejan kijkt naar fashion en lifestyle in de Gouden Eeuw
  • Mertabi vertelt met zijn populaire typetje ‘Mo’ over macht en rijkdom in de Gouden Eeuw
  • Valentijn Rambonnet geeft een spoedcursus Rembrandt

De YouTuber leidt de leerlingen langs verschillende hoogtepunten uit de Gouden Eeuw, waarbij elk werk wordt toegelicht vanuit persoonlijk oogpunt. Daarna krijgen leerlingen verschillende ‘challenges’. Deze mogen ze beantwoorden met eigen vlogs (foto of film). Aan het einde van de rondleiding sturen de leerlingen de vlogs naar hun leraar, die deze in de afsluitende les kan bespreken.

Connectie met beeldcultuur

De huidige generatie leerlingen consumeert actief nieuwe media. Mobieltjes zijn onderdeel van hun leven en van hun leerproces. Doordat YouTubers rondleidingen geven via de populaire app Snapchat sluit deze leermethode beter aan bij de beeldcultuur van de jongeren. SnapGuide haakt aan bij kerndoelen van de vakken Kunst, Geschiedenis en Maatschappijleer.

Feestelijke lancering tijdens VEED Festival en het Rijksmuseum lerarenfeest

In het bijzijn van zeventig bekende (inter)nationale YouTubers lanceert het Rijksmuseum samen met MAAK, organisatoren VEED festival, op 5 april SnapGuide. Op 6 april introduceren Jet Bussemaker en Mertabi SnapGuide tijdens het Rijksmuseum lerarenfeest, een avond waar 1.200 leraren in het zonnetje worden gezet.

SnapGuide is ontwikkeld in samenwerking met Maak (concept en productie) en MediaMonks (digitale productie)