12 december 2013 - 14:30

De Rijksmuseum API (Application Programming Interface) is een nieuwe, state-of-the-art service voor applicatieontwikkelaars. Via de API stelt het Rijksmuseum collectie- en andere content en (hoge resolutie) afbeeldingen beschikbaar om te gebruiken in bijvoorbeeld apps of webtoepassingen.

De nieuwe website API (met een live koppeling op het websiteplatform) maakt alle content en kracht van de Award-winnende Rijksmuseum website direct toegankelijk. Met name het zoeken in de collectie, de kunstwerkpagina’s inclusief de ‘getilede’ beelden om diep in te zoomen, en ook bijvoorbeeld de Rijksstudio gebruikersverzamelingen bieden vele interessante mogelijkheden. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook agenda-informatie beschikbaar. De op Json gebaseerde service is zo eenvoudig dat je binnen no time iets kan bouwen.

“De collectie van het Rijksmuseum is van en voor iedereen.” Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum

Maak je eigen Meesterwerk
De missie van het Rijksmuseum is om kunst, geschiedenis en het publiek met elkaar te verbinden. Het museum wil graag de collectie dichtbij het publiek brengen. Zo is het in de Rijksstudio website mogelijk om meer dan 150.000 hoge resolutie beelden te downloaden en er je eigen meesterwerk mee te maken.

Met de Rijksmuseum API nodigen wij dan ook designers, ontwikkelaars, bureaus en organisaties uit om toepassingen te maken met de collectie van het Rijkmuseum.

Sinds 2011 biedt het Rijksmuseum ook een OAI API aan met het zogenaamde OAI protocol (Open Achives Initiative). OAI is een standaard die in de culturele sector wordt gebruikt door met name grote organisaties zoals Europeana.