Rijksmuseum brengt Sanne Sannes op Paris Photo

14 november 2013 - 13:00

sanne

Het Rijksmuseum brengt het beste uit het oeuvre van fotograaf Sanne Sannes naar Paris Photo. Het Rijksmuseum bezit een omvangrijke fotocollectie die vooral de laatste tien jaar is uitgebreid met grote internationale namen. De foto’s en boekdummy’s van Sanne Sannes zijn een van de belangrijkste aanwinsten van het Rijksmuseum van de afgelopen tijd. De tentoonstelling The Face of Love is tot en met 15 december 2013 te zien in het Institut Néerlandais.

Exponent van de jaren ’60

Het sensuele en erotische karakter van de foto’s maakt de jonggestorven fotograaf tot een typische exponent van de jaren ’60. Sannes werd gezien als een van de opkomende talenten. In 1964 kwam Sannes’ bekende fotoboek Oog om Oog uit, met fotografische naaktstudies en gedichten van Hugo Claus. In 1967 kwam Sannes op 30-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven.

Het Rijksmuseum verwierf mede dankzij de Titus Cirkel van Vereniging Rembrandt het beste uit zijn oeuvre, waaronder de dummy voor het nooit uitgegeven fotoboek Dagboek van een erotomaan. Zijn boeken hebben een cultstatus, iets wat internationaal nog wordt versterkt als hij is opgenomen in The Photobook: a history van Martin Parr en Gerry Badger, en een vaste plaats krijgt in alle andere boeken over het onderwerp die daarna verschijnen.

In 1966 licht Sannes in een interview in Het Parool zijn fotografie als volgt toe:
‘Mijn foto’s zaaien onrust omdat ze geëmotioneerd zijn […] omdat de vrouw niet haar uiterlijk maar haar innerlijk toont: erotisch verlangen, angst, ellende, schuchterheid. […]De modellen in de Amerikaanse Playboybladen zijn frigide. Ik fotografeer geen seks. Ik fotografeer erotiek. En dan is een vrouw voor mij alleen maar iets moois.’

Tentoonstelling:
Sanne Sannes, The Face of Love
Fotografie uit de collectie van het Rijksmuseum
13 november t/m 15 december 2013

Adres: