1 april 2014 - 22:00

De eerste Rijksstudio Award van het Rijksmuseum is gewonnen door de twee ontwerpers Asnate Bockis (1984) en Rogier Arents (1987). De internationale jury, bestaande uit ontwerpers, creatieven en museumdirecteuren kozen uit de 820 inzendingen unaniem een overtuigende winnaar. De twee jonge ontwerpers, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, maakten een complete make-up lijn, gebaseerd op een vijftal vrouwen uit het Rijksmuseum. De feestelijke bekendmaking vond vanavond plaats in het Rijksmuseum.

“Het is een geweldig idee, sterk concept, goeie presentatie en een heel toepasselijke naam.” Taco Dibbits, juryvoorzitter en directeur Collecties Rijksmuseum

Rijks Muse

De make-uplijn, met de naam Rijks Muse, is gebaseerd op het kleurenschema van een vijftal vrouwenportretten uit de collectie van het Rijksmuseum, waaronder de Brieflezende Vrouw (1633) van Vermeer en het Portret van Alida Christina Assink (1833) van Adam Kruseman. Het materiaal is gebaseerd op drie technieken, door kunstenaars toegepast, om expressie uit te drukken, te weten de beeldhouwkunst (foundation), tekenkunst (make-up potloden) en schilderkunst (oogschaduw-box). De ontwerpers zeggen de naam te ontlenen aan de vrouw in de kunst, oftewel “de vrouw in de kunst is als een muze”.
Het winnende ontwerp en het werk van de negen finalisten wordt vanaf 17 april tot en met 22 juli ’14 tentoongesteld in het Rijksmuseum. Onderzocht wordt of Rijks Muse in productie kan worden genomen en verkocht in de Rijksshop.

Drie prijzen

De internationale jury, onder wie Caroline Baumann, Director Cooper-Hewitt, National Design Museum, Tony Chambers, Editor-in-Chief Wallpaper, Irma Boom, ontwerper, Renny Ramakers, creatief directeur Droog, Caroline Krouwels, creative general manager De Bijenkorf en Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum, kozen ook een tweede en derde winnaar.

1. Rijks Muse
    Asnate Bockis (1984) en Rogier Arents (1987) uit Letland en Eindhoven

2. Hollands licht servies (porselein)
    Grafisch ontwerpers Coen Mulder (1964) en Monique Willemse (1966) uit Haarlem

3. Delfts Blauwe muts (gebreid)
    Josh Moll (1962) uit Maastricht

Bekijk hier de Rijksstudio pagina met de inzendingen van de finalisten.

Designwedstrijd Maak je eigen Meesterwerk

De designwedstrijd Maak je eigen Meesterwerk is op 1 november in het leven geroepen ter ere van het 1 –jarig bestaan van Rijksstudio. Iedereen was uitgenodigd deel te nemen en alle kunstvormen waren mogelijk (design, autonome kunst, toegepaste kunst, foto, video), mits geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum.

Rijksstudio

Op 1 november 2012 lanceerde het Rijksmuseum Rijksstudio. Een voor de museumwereld innovatieve digitale toepassing waarin een groot deel uit de Rijksmuseumcollectie voor iedereen gratis beschikbaar is. Duizenden bekende, onverwachte en verrassende beelden om tot in detail op in te zoomen, om aan te raken, te ‘liken’ én om zelf mee aan de slag te gaan. Inmiddels zijn 150.000 beelden op hoge resolutie beschikbaar.
Rijksstudio is gemaakt door Fabrique en Q42 in samenwerking met Irma Boom Office en is tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.