24 april 2013 - 17:08

Op woensdag 24 april hebben veertien vooraanstaande kinderboeken-schrijvers voorgelezen in het Rijksmuseum. Zeventig kinderen luisterden geboeid naar de verhalen die deze schrijvers maakten geïnspireerd op een meesterwerk uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze verhalen zijn opgenomen in 'Het grote Rijksmuseum voorleesboek' dat vanmiddag officieel werd gepresenteerd in het Rijksmuseum.

voorleesdag

Wim Pijbes: 'Oude meesters, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Wij hebben de ambitie om ieder kind voor zijn 12de jaar de Nachtwacht te laten zien en dit boek is een prachtige kennismaking voor kinderen met het museum van Nederland.'

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

In Het grote Rijksmuseum voorleesboek zijn in totaal 25 fantasierijke verhalen te lezen van o.a. Sjoerd Kuyper, Francine Oomen, Daan Remmerts de Vries, Ted van Lieshout en nog vele anderen. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Wat staat er in de brief die De Brieflezende vrouw van Vermeer aan het lezen is? Waarom is De bedreigde zwaan die Jan Asselijn schilderde zo boos? 25 Bekende kinder-boekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun eigen verhaal bij 25 beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum. Te koop in de Rijksmuseumboekwinkel en boekwinkels in Nederland. Prijs €19,95. Bestel online

Ter gelegenheid van de opening van het Rijksmuseum zijn meer kinderboeken verschenen:

Aap en Mol in het Rijksmuseum

Mol graaft een gang en komt per ongeluk in het Rijksmuseum. Hij vindt het er zo mooi dat hij gauw zijn vriend Aap erbij haalt. “Hier woont vast de koningin”, zegt Aap en samen gaan ze op zoek. Ze komen langs de prachtigste kunstwerken. Zullen ze de koningin vinden? Een vrolijk verhaal voor iedere museumbezoeker en alle andere vrienden van Aap en Mol. Getekend en geschreven door Gitte Spee.
Dit boek is ook in een Engelstalige editie en als app voor de iPad verkrijgbaar. The House of Books i.s.m. Rijksmuseum, ISBN 9789044339093, € 14,95

Het meisje met de gouden jurk

De schutters zijn erg opgewonden. Ze zullen geschilderd worden door de beste en beroemdste schilder van het land: Rembrandt. Hij heeft een belangrijke opdracht gekregen. Maar hoe krijgt Rembrandt al die schutters op dat doek? En welke schutter moet vooraan? De dapperste? Of de slimste? De grappigste misschien?
Verhaal: Jan Paul Schutten. Tekeningen: Martijn van der Linden. Een Gouden Boekje. Rubinstein i.s.m. Rijksmuseum, ISBN 978 9047612490 € 6,50

Het kleine Rijksmuseum

Een boek met ruim 120 kunstwerken die zijn opgenomen in het museum met telkens een woord dat bij het werk hoort ernaast. Een prachtige kennismaking met de schatten van het museum én een mooie manier om nieuwe woorden te leren.
Dit boek is ook in een Engelstalige editie en als app voor de iPad verkrijgbaar. Querido, 9789045114699, € 15