28 maart 2013 - 11:43

In aanloop naar de heropening van het Rijksmuseum is Rembrandts Nachtwacht woensdag 27 maart teruggekeerd naar het hoofdgebouw. Het schilderij hangt weer op zijn oude plek, aan het eind van de Eregalerij in de Nachtwachtzaal.

nachtwacht Foto: Erik Smits

Tijdens de grootscheepse vernieuwing hing de Nachtwacht de afgelopen negen jaar in de Philipsvleugel. Vanaf september ’12 werkten 50 museummedewerkers aan het verhuizen en inrichten van 8.000 voorwerpen, waarvan De Nachtwacht één van de laatste was. Het Rijksmuseum opent op 13 april zijn deuren voor het publiek.

In december 2003 verhuisde De Nachtwacht onder grote belangstelling van pers en publiek naar de Philipsvleugel om daar tijdens de verbouwing van het hoofdgebouw voor het publiek zichtbaar te blijven. Slechts twee keer eerder, in 1898 en in 1939, verliet het doek, dat in 1642 werd geschilderd door Rembrandt van Rijn, het museum. Het schilderij, eigendom van de gemeente Amsterdam, is 4.54 m breed en 3.79 m hoog en weegt zonder lijst zo’n 170 kilo.

Na zorgvuldige voorbereiding en intensieve samenwerking tussen museum, de kunsttransporteur en technisch specialisten, is het schilderij in optimale staat overgebracht naar het hoofdgebouw van het museum. In de researchcentra van Philips zijn de omstandigheden van de verhuizing uitgebreid onderzocht en gesimuleerd. Het schilderij is eerst in een houten frame geplaatst. Het frame is ontwikkeld door Crown Fine Art. Crown droeg ook zorg voor de fysieke verhuizing van het doek. Om het houten frame is vervolgens een speciaal door Philips ontwikkelde beschermhoes gezet, voorzien van technische toepassingen zoals sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en schokken in de gaten houden. De hoes bestaat uit een stalen frame van circa 300 kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een beschermdeken.