Bouw CollectieCentrum Nederland van start

14 mei 2018 - 9:00

De realisatie van het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort gaat een nieuwe fase in nu een keuze is gemaakt voor een team van aannemers.

ccnl Schetsontwerp Collectie Centrum Nederland (CC NL)

Deze week starten de bouwwerkzaamheden van het grootste collectiecentrum van Nederland. Eind 2020 biedt het centrum onderdak aan 675.000 objecten van museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die niet permanent in de musea tentoongesteld worden.

Tientallen collega’s werken al geruime tijd aan het digitaliseren, documenteren en inpakken van de vele duizenden objecten die straks naar Amersfoort verhuizen. Het verheugt ons dat nu ook de bouw van start gaat. Een gezamenlijk gebouw voor het fysieke geheugen van Nederland komt zo weer een stap dichterbij - Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum namens de vier CC NL-partners.

Aan de slag

Het kavel is 2 mei jl. door de gemeente Amersfoort officieel overgedragen aan het Rijksmuseum, dat formeel de eigenaar wordt van de grond en het gebouw. Een team van drie uitvoerders gaat vanaf nu aan de slag op het bouwterrein in Amersfoort-Vathorst. Dit zijn G&S-bouw (bouwkundig aannemer), ULC Installatiegroep (elektrotechnisch installateur) en Kropman Installatietechniek BV (werktuigbouwkundig installateur).

CC NL: vier rijkscollecties onder een dak

In het CC NL komen 675.000 objecten uit de vier rijkscollecties samen op ruim 30.000 m2, uiteenlopend van schilderijen, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en karren. De huidige depots van CC NL-partners zijn nu over diverse locaties verspreid en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen van collectiebeheer. Een nieuwe duurzaam gebouw realiseert optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, efficiency, kennisdeling en bereikbaarheid. Daarnaast gaat het CC NL de mobiliteit tussen de collecties bevorderen: musea kunnen er terecht voor bruiklenen. Het CC NL wordt ook een studiecentrum voor onderzoekers en studenten.