26 september 2013 - 10:00

Van 25 september t/m 10 december 2013 toont het Rijksmuseum de originele werken van alle winnaars van de prijzen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. De prijzen, waaronder de Gouden en Zilveren Penselen, werden 25 september uitgereikt in het Rijksmuseum.

In de presentatie Penselen in het Rijksmuseum zijn onder andere tekeningen te zien uit het boek Aan de kant, ik ben je oma niet! (geschreven door Bette Wester), waarvoor illustrator Sylvia Weve het Gouden Penseel 2013 ontving. Ook worden illustraties getoond uit het met Zilver bekroonde Nederland van Charlotte Dematons en Het leukste abc ter wereld van Tom Schamp, winnaar van het Gulden Palet, de prijs voor de beste buitenlandse illustrator.

Penselen2013

Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen de Stichting CPNB en het Rijksmuseum in het kader van de Kinderboekenweek. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: "Lezen is voor kinderen in hun ontwikkeling van cruciaal belang. Maar ook de visuele geletterdheid vinden wij in het Rijksmuseum heel belangrijk. Wij zijn dan ook erg blij dat het niveau van kinderboekenillustraties in Nederland en daarbuiten zo hoog is en met de samenwerking met het CPNB hopen wij dat verder te kunnen stimuleren."

Andere kinderactiviteiten die aansluiten bij de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober):

• Voorleesuurtje voor peuters en kleuters. Het grote Rijksmuseum voorleesboek staat vol verhalen die de fantasie van ook de kleinste kinderen prikkelen. De verhalen zijn speciaal geschreven bij kunstwerken in het museum. Tijdens deze voorleesuurtjes kunnen kinderen van 1-5 jaar tussen de kunst komen zitten, luisteren en kijken.

• Workshop Kleurenavontuur (6–12 jaar). Wat is kleur eigenlijk? In deze workshop leren kinderen kijken, onderzoeken en experimenteren met kleur. Dit kleurenavontuur eindigt in zelfgemaakt kleurrijk werk.

• Digitaal stripverhaal (9–14 jaar). In de 18de eeuw bestonden film en fotografie nog niet. Maar er waren wel toverlantaarntjes! In deze workshop verzamel je met behulp van een iPad beelden in het museum waarmee je in het Medialab je eigen digitale stripverhaal gaat ontwerpen.