Amerikaanse steun voor juwelen Rijksmuseum

5 juli 2012 - 9:00

Tiffany & Co. Foundation doneert voor het eerst aan Europees museum.

The Tiffany & Co. Foundation ondersteunt de juwelenpresentatie in het vernieuwde Rijksmuseum. Deze presentatie bestaat, na heropening van het hoofdgebouw in het voorjaar van 2013, uit een 15 meter lange spectaculaire vitrine waarin 300 juwelen van de 8ste eeuw tot aan de jaren 60 van de twintigste eeuw getoond worden, onder meer een bijzondere Tiffany-juweel uit 1905. De presentatie krijgt de naam The Tiffany & Co. Foundation Gallery. The Tiffany & Co. Foundation ondersteunt hiermee voor de eerste keer een Europees museum.

face Tiffany-juweel face à main van goud, gezet met diamanten, in de vorm van een iris

Op de afdeling Special Collections worden na heropening verschillende deelverzamelingen van het museum getoond, waaronder marine-modellen, porselein en juwelen. Met steun van The Tiffany & Co. Foundation zal de verzameling juwelen weer schitteren in de speciaal geconstrueerde vitrine. Maar de schenking wordt ook aangewend voor het conserveren, restaureren, digitaliseren en onderzoeken van de juwelen van het museum, die in totaal bestaat uit meer dan 850 stukken.

The Tiffany & Co. Foundation, opgericht in 2000, draagt bij aan non-profit organisaties op het gebied van milieu en kunst. Op het gebied van het milieu draagt The Tiffany & Co. Foundation bij aan verantwoorde mijnbouw, verbetering van de ecosystemen in de oceanen en bevordering van de stedelijke omgeving. Daarnaast ondersteunt The Tiffany & Co. Foundation instellingen op het gebied van design en beeldende kunst. Voor meer informatie over The Tiffany & Co. Foundation: www.tiffanyandcofoundation.org.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Het Rijksmuseum is trots de Foundation van het wereldberoemde Amerikaanse juweliershuis te verwelkomen. Deze belangrijke gift zal onze juwelencollectie weer in volle pracht doen schitteren’.

Anisa Kamadoli Costa, President - The Tiffany & Co. Foundation: 'Wij zijn zeer verheugd dat wij kunnen bijdragen aan The Tiffany & Co. Foundation Gallery, gewijd aan de uitzonderlijke sieraden-collectie van het Rijksmuseum. De missie van de Foundation is het bevorderen van de positie van het sieraad in kunst en design, door de presentatie ervan in instellingen van wereldfaam, zoals straks in het Rijksmuseum'.