Wereldwijd geliefd: Vermeer en Rembrandt

De Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw lijkt populairder dan ooit. Emilie Gordenker laat zien wat er op dit moment gaande is in musea die zich bezighouden met Hollandse 17de-eeuwse kunst.

NB: De lezing is volgeboekt. Er kan niet meer gereserveerd worden.

Een blik op de populariteit van de Hollandse 17de-eeuwse kunst

gordenker Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis)De Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw lijkt populairder dan ooit. Zo trok de tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art in Tokyo - met Vermeers Meisje met de parel en andere Hollandse schilderijen uit het Mauritshuis - dagelijks meer dan 10.000 bezoekers. Het was wereldwijd de populairste tentoonstelling van 2012. In Parijs gebeurde kort geleden hetzelfde: Vermeer and the Masters of Genre Paintings trok enorme aantallen bezoekers naar het Louvre. Wat betekent deze belangstelling? Is het liefde voor de Hollandse 17de-eeuwse kunst, of is er iets anders aan de hand? Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, laat zien wat er op dit moment gaande is in musea in binnen- en buitenland die zich bezighouden met Hollandse 17de-eeuwse kunst. De inleiding op deze lezing wordt gegeven door Pieter Roelofs, Conservator 17de-eeuwse Nederlandse Schilderkunst bij het Rijksmuseum.

Deze exclusieve lezing is onderdeel van de internationale Rijksmuseum en RKD Summer School. Deze tweejaarlijkse Summer School bestaat sinds 1992, en is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Doel is, jonge kunsthistorici uit binnen- en buitenland de gelegenheid te geven hun kennis over de Hollandse kunst te verrijken, en de uitwisseling van kennis te bevorderen. De Public Lecture is hét moment waarop iedereen – ook niet-deelnemers aan de Summer School – kan komen luisteren naar een inspirerend verhaal over Hollandse kunst. U bent van harte welkom!

Als deel van het programma wordt aansluitend op de lezing een borrel georganiseerd in het Rijksmuseum Café. Bij de ticketprijs zit één gratis drankje inbegrepen.

Let op: De lezing wordt gegeven in het Engels.

Wanneer

Vrijdag 18 augustus 2017

Programma:

  • 19 uur: Ontvangst
  • 19.30-20.30 uur: Lezing
  • 20.30-21.30 uur: Borrel en gelegenheid tot gesprek

Waar

Rijksmuseum Auditorium