Rijkslezing Hercules Segers

Deze dubbellezing geeft inzicht in de kunst van Segers, én laat u met moderne ogen kijken naar het werk van deze 17de-eeuwse meester.

segers Rivierdal, Hercules Segers, ca. 1626 - ca. 1630

Hercules Segers is een van de meest mysterieuze en originele kunstenaars van de Gouden Eeuw. Als schilder en etser maakte hij landschappen die een grenzeloze fantasie verraden: eindeloze vergezichten en melancholische berglandschappen die uitnodigen tot dwalen, fantaseren en dromen. Rembrandt was een groot bewonderaar van Segers. Hij bezat maar liefst acht schilderijen van hem, en ook een van zijn etsplaten die hij bewerkte tot een nieuw kunstwerk.

Vooral als prentmaker was Segers uniek. Hij ontwikkelde nooit eerder gebruikte etstechnieken, hij drukte prenten af met olieverf en op linnen en katoen. Een tijdgenoot noemde Segers’ prenten dan ook ‘gedrukte schilderijen’. Pas in de 20ste eeuw durfden prentmakers weer zo vrij te experimenteren.

In de lezing op 13 november vertelt conservator Huigen Leeflang over Segers’ prenten, over de etstechnieken die hij gebruikte, en over de grenzeloze experimenteerdrift die zijn werken zo bijzonder maken.

Persijn Broersen en Margit Lukacs laten zien dat Segers ook nu nog een inspiratie kan zijn voor kunstenaars die de grenzen opzoeken. Dit kunstenaarsduo maakt met hedendaagse digitale technieken fascinerende, landschappen die de kijker doen duizelen.

Wanneer

Zondag 13 november 2016, 14-15.30 uur

Voor wie

Volwassenen vanaf 16 jaar

Waar

Rijksmuseum Auditorium

Prijs

€ 15 per persoon (incl. koffie/thee)