Looking through paintings

Een fascinerende zoektocht naar de schildertechnieken van de Gouden Eeuw.

Registreren

In deze lezing voegen een datawetenschapper en een technisch kunsthistoricus hun expertise samen, en kruipen zij onder de huid van de kunstenaars. Zo proberen zij te begrijpen hoe kunstenaars uit de Gouden Eeuw hun ambachtelijke vaardigheden en theoretische kennis benutten voor het maken van die prachtige schilderijen. Ga mee op deze fascinerende zoektocht naar dat wat de kunstenaars wilden uitdrukken, én hoe zij dat deden.

sprekers Erma Hermens, Andrew Morrall, Robert Erdmann

Tegenwoordig kunnen we zoveel meer zien dan met het blote oog mogelijk is, en dat levert fascinerende kennis op. We kunnen met röntgen- en infrarood door de verflagen van schilderijen heen kijken, met digitale microscopie kunnen we details extreem uitvergroten, en we kunnen de verf en bindmiddelen nauwgezet analyseren. Al die geavanceerde onderzoeksmethodes hebben ons nieuwe inzichten opgeleverd over de materialen en technieken die schilders in de Hollandse Gouden Eeuw gebruikten. Met name over de trucs die zij destijds inzetten om het realisme te verkrijgen waar de Hollandse Gouden Eeuw zo beroemd om is: de doffe glans van druiven, de transparantie van glas of de glans van zilver.

De lezing wordt gegeven door Erma Hermens (senior onderzoeker Technische Kunstgeschiedenis, Rijksmuseum en hoogleraar Atelierpraktijken en Technische Kunstgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam), en Robert Erdmann (senior natuurwetenschapper, Rijksmuseum en hoogleraar Conservation Science, Universiteit van Amsterdam).

De lezing wordt gemodereerd door Andrew Morrall (hoogleraar, Chair of Academic Programmes, Bard Graduate Center).

Deze exclusieve lezing is onderdeel van de Summer School Museum Objects as Evidence, een samenwerking tussen het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en Bard Graduate Center. In dit zomerprogramma bestuderen studenten objecten vanuit het perspectief van verschillende wetenschappelijke disciplines, onderzoeken de verschillende soorten informatie die daaruit voortkomen, en ontrafelen de verhalen die op deze manier ontstaan.

De Public Lecture is hét moment waarop iedereen – ook niet-deelnemers aan de Summer School – welkom is om te komen luisteren naar een inspirerend verhaal over ‘de kunst van het maken’.

Na de lezing is er een borrel. Een gratis drankje is inbegrepen in de prijs.

Let op: De lezing wordt gegeven in het Engels

Programma

Ontvangst v.a. 19.00 uur
Lezing: 19.15-20.30 uur
Borrel en gelegenheid tot gesprek: 20.30-21.30 uur

Wanneer

11 juli 2018

Registratie

Regulier ticket
Boek hier een ticket: € 12,50

Student ticket
Boek hier een ticket: €7,50

Waar

Rijksmuseum, Museumstraat 1 Amsterdam