Lezingenmiddag Rembrandt-Velázquez

Tijdens deze middag vertellen experts over de twee belangrijkste schilders uit Nederlandse en Spaanse 17de eeuw: Rembrandt en Velázquez.

Start met boeken

Hans den Hartog Jager, auteur van een essay voor de catalogus, doet de aftrap met een introducerende lezing over overeenkomsten en verschillen tussen de twee landen. Vervolgens neemt Jonathan Bikker, conservator van het Rijksmuseum en Rembrandt-expert, u mee in het Nederland van Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer. De nadruk ligt op Rembrandt, dé vernieuwer van de 17de-eeuwse Hollandsche schilderkunst. Daarna vertelt Xavier Bray, directeur van Wallace Collection in Londen, over het kunstklimaat waarin Spanjes grootste meester Diego Velázquez opgroeide.

Na deze drie verhalen gaat Hans den Hartog Jager in gesprek met Bikker en Bray, en met de samensteller van de tentoonstelling, Gregor Weber, over de Spaanse en Nederlandse schilderijen die in de tentoonstelling te zien zijn.

De lezing van Xavier Bray en het afsluitende panelgesprek zijn in het Engels.

Lezing Instituto Cervantes

Speciaal voor liefhebbers van de tentoonstelling én van Spaanse kunst organiseert Instituto Cervantes in Utrecht een verdiepende lezing. Gastsprekers voor dit programma zijn Alejandro Vergara, conservator van het Prado Museum, en Gregor Weber, Hoofd Beeldende Kunst van het Rijksmuseum – tevens samensteller van de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Het gesprek wordt begeleid door Hans den Hartog Jager, die een bijdrage leverde aan de catalogus van de tentoonstelling.

Meer informatie en tickets

Wanneer

Zondag 24 november 2019
14 - 15.30 uur

Waar

Auditorium, Rijksmuseum

Voor wie

Volwassenen vanaf 16 jaar

Prijs en aanmelden

€10,- per persoon

Boek hier jouw ticket