Symposium Laboratorium Nederland 1955–1970

De opstand van de Homo Ludens op film, televisie en in museumobjecten. Rijksmuseum, vrijdag 12 september 2014

ruimtecircus Ruimtecircus, Constant, 1956 - 1961

Met Freek de Jonge, Wim T. Schippers, Louis van Gasteren, James Kennedy, Aukje Holtrop, Floor Rusman, Eric Duivenvoorden, Bess Frimodig, Ludo van Halem, Bart van Heerikhuizen en Peter Wever.

Vijftig jaar na de iconische jaren zestig kijkt het Rijksmuseum (in samenwerking met Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum) terug op een tijdperk waarin technologische ontwikkelingen en groeiende welvaart Nederland in hoog tempo deden veranderen. Nederland vond zichzelf opnieuw uit.

Hoe brengen wij dit Nederlandse wonder in beeld? Dit symposium heeft de opstelling in het Rijksmuseum over naoorlogs Nederland als vertrekpunt. Het zet het gebeuren van de experimentele jaren zestig in beweging. Statische museumobjecten krijgen context door film en historische televisiefragmenten. Beeld en geluid zijn steeds onderdeel van lezingen door experts en interviews met hen die er bij waren. Zo trekt de veelvormige verbeelding van de toekomst-van-toen, het experiment en idealisme aan het oog voorbij. Provo, Homo Ludens, New Babylon, elektronisch spel, happenings, Luuks laboratorium, Aat Veldhoen, Le Corbusier, Constant, Robert Jasper Grootveld en andere uitdagers van de gevestigde orde zetten de toon.

Programma

Download het volledige dagprogramma van het symposium (pdf)

Registratie

Het is niet meer mogelijk om voor het symposium te registreren.

Organisatie: Harm Stevens (h.stevens@rijksmuseum.nl) en Maria Holtrop (m.holtrop@rijksmuseum.nl).