#Hierteekenen 2019

Door tekenen zie je meer. We kijken tegenwoordig snel, vluchtig, oppervlakkig. We zijn snel afgeleid. Het zou mooi zijn als we ietsje beter kijken. Misschien moeten we wel leren kijken. En het leuke is: dat kan. Het is heel simpel en iedereen kan het: tekenen! Daarom voert het Rijksmuseum campagne: #hierteekenen.

Events 2019

In 2019 is er elke maand een activiteit in het kader van #hierteekenen.
- Za 23 maart: Modeltekenen
- Zo 28 april: Rembrandts tekenles
- Za 25 mei: Bloemfeest tekenen
- Zo 30 juni: Modeltekenen
- Za 20 juli: thema wordt nog bekendgemaakt
- AUGUSTUS: iedere dag van 14 tot 16 uur - Tekenen in de tuin

De evenementen zijn elke keer tussen 10 en 16 uur, alleen in augustus tussen 14 en 16 uur. Je hoeft je niet in te schrijven voor de evenementen, maar kunt gewoon aansluiten wanneer en zo lang als je wilt.

Teekentours:

Wil je graag wat deskundige tips krijgen? Doe dan mee met de Rijksmuseum Teekentour. Samen met een van onze workshopdocenten (allemaal zelf kunstenaar) wandel je door het museum, bekijk je een paar werken, en leer je door te oefenen een paar handige teken-trucs. Deze tour is simpel, leuk én voor iedereen!

Wanneer:
- za 23 maart
- zo 28 april
- za 25 mei
- zo 30 juni
- za 20 juli

De teekentours vertrekken om 14 uur vanaf de Infobalie in het Atrium. Deelname is gratis. Aanmelden kan hier

Kijk voor meer tekenactiviteiten eens naar het overzicht met workshops & cursussen.

Waarom #hierteekenen?

 • In het Rijksmuseum raakt een mens al snel in een staat van verwondering. Hoe heeft iemand zoiets moois, interessants of gevoeligs kunnen maken?
 • Hoe komt het dat het me raakt? Wat zie ik nu eigenlijk precies?
 • Het vervelende is… we kijken tegenwoordig snel, vluchtig, oppervlakkig. We zijn snel afgeleid. Door andere mensen, door eigen gedachten, door een apparaatje dat trilt in een binnenzak.
 • Het zou mooi zijn als we ietsje beter kijken. Misschien moeten we wel leren kijken.
 • En het leuke is: dat kan. Het is heel simpel en iedereen kan het: tekenen!
 • Het is net als met “het gaat niet om de bestemming, maar om de reis”. Je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen, want het gaat niet om het resultaat maar om het kijken naar wat je wilt tekenen.
 • Dan zie je dingen die je daarvoor nooit waren opgevallen. Je ziet verhoudingen, details, lijnen… je komt dichter bij het geheim van de kunstenaar.
 • Daarom gaat het Rijksmuseum een campagne voeren: #hierteekenen.
 • Ja met dubbel ee want de architect van het Rijks bedacht al in 1885 een Teekenschool. Als je wilt, kun je daar leren teekenen, schilderen, fotograferen, enz. maar dat hoeft niet.
 • Eigenlijk kán iedereen al teekenen. We doen als kind niets liever maar daarna moeten we schrijven, praten en rationeel denken.
 • Wij adviseren: ga weer eens teekenen. Dat kan met de eenvoudigste middelen: een stukje papier en een potlood, een stoep en een krijtje.

In het Rijksmuseum zijn mensen die willen tekenen, altijd welkom.

Mogelijk gemaakt door
ing