#Hierteekenen

• In het Rijksmuseum raakt een mens al snel in een staat van verwondering. Hoe heeft iemand zoiets moois, interessants of gevoeligs kunnen maken?

• Hoe komt het dat het me raakt? Wat zie ik nu eigenlijk precies?

• Het vervelende is… we kijken tegenwoordig snel, vluchtig, oppervlakkig. We zijn snel afgeleid. Door andere mensen, door eigen gedachten, door een apparaatje dat trilt in een binnenzak.

• Het zou mooi zijn als we ietsje beter kijken. Misschien moeten we wel leren kijken.

• En het leuke is: dat kan. Het is heel simpel en iedereen kan het: tekenen!

• Het is net als met “het gaat niet om de bestemming, maar om de reis”. Je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen, want het gaat niet om het resultaat maar om het kijken naar wat je wilt tekenen.

• Dan zie je dingen die je daarvoor nooit waren opgevallen. Je ziet verhoudingen, details, lijnen… je komt dichter bij het geheim van de kunstenaar.

• Daarom gaat het Rijksmuseum een campagne voeren: #hierteekenen.

• Ja met dubbel ee want de architect van het Rijks bedacht al in 1885 een Teekenschool. Als je wilt, kun je daar leren teekenen, schilderen, fotograferen, enz. maar dat hoeft niet.

• Eigenlijk kán iedereen al teekenen. We doen als kind niets liever maar daarna moeten we schrijven, praten en rationeel denken.

• Wij adviseren: ga weer eens teekenen. Dat kan met de eenvoudigste middelen: een stukje papier en een potlood, een stoep en een krijtje.

• In het Rijksmuseum zijn mensen die willen tekenen, altijd welkom.

#hierteekenen

Mogelijk gemaakt door