Geschiedenisleraar 2018

Jikkemien Kuypers, docent geschiedenis aan de SG Newton in Hoorn, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2018.

Geschiedenisleraar 2018 bekend

gl2018 Jikkemien Kuypers, docent geschiedenis aan de SG Newton in Hoorn, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2018. De winnaar van de vijfde editie van de verkiezing is zojuist, aan de vooravond van de Nacht van de Geschiedenis, bekendgemaakt. In aanwezigheid van bijna 100 leerlingen ontving Jikkemien Kuypers de prijs uit handen van historicus Maarten van Rossem tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum.

Juryvoorzitter Martine Gosselink, Hoofd Geschiedenis Rijksmuseum: Jikkemien Kuypers is op een missie; volgens haar kunnen de eisen die aan vmbo’ers gesteld worden in de hele breedte omhoog. En in die mening is ze behoorlijk fanatiek. Elk jaar weer bewijzen de prestaties van haar leerlingen dat ze gelijk heeft. Haar vakdidactisch arsenaal om leerlingen te bereiken is onuitputtelijk. Jikkemien krijgt het voor elkaar dat leerlingen zelfs het meest abstracte onderwerp, staatsinrichting, leuk gaan vinden.

De verkiezing

De verkiezing van de beste geschiedenisleraar wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door het Rijksmuseum, de NTR en het Nationaal Archief (sinds 2015). Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van de juryvoorzitter Martine Gosselink selecteerde uit de aanmeldingen 15 leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren waarvan videoportretten worden gemaakt. Uit deze shortlist worden de drie genomineerden gekozen.

Vanaf maart 2019 kun je jouw geschiedenisleraar voor 2019 aanmelden. Houd de website in de gaten!

Prijsuitreiking tijdens de Nacht van de Geschiedenis

De winnaar id bekend gemaakt op zaterdag 27 oktober, voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in het bijzijn van de leerlingen van de genomineerden. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De Jury

De jury bestaat daarnaast uit:

  • Anne Tabak, Euroclio en docent Humanities International School, Den Haag
  • Didy Pijpker, Leraar van het jaar 2017
  • Diede Schaafsma, leerling 5 VWO, Lek en Linge, Culemborg
  • Godfried van Run, programmamaker Andere Tijden, NTR/VPRO televisie
  • Hanneke Tuithof, lector vakdidactiek gammavakken Hogeschool Fontys en vakdidacticus UU
  • Huub Oattes, vakdidacticus Geschiedenis HVA
  • Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek Nationaal Archief
  • Jesper van der Most, leerling 5 VWO, Lek en Linge, Culemborg
  • Maria Holtrop, junior conservator Geschiedenis Rijksmuseum
  • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland

In samenwerking met:

NTR en Nationaal Archief