Geschiedenisleraar 2017

Tom de Kruif, docent geschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2017.

Tom de Kruif Geschiedenisleraar 2017

foto17 Tom de Kruif Geschiedenisleraar 2017. Foto Wim KluversTom de Kruif geeft geschiedenis in de onder- en bovenbouw van vmbo-t tot en met 6 vwo van het Rijnlands Lyceum. Hij zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. De Kruif werd gekozen uit een shortlist van vijf geschiedenisleraren uit het voortgezet onderwijs in heel Nederland. Tot 28 oktober maakten nog drie finalisten kans op de titel. Naast De Kruif waren dat Michiel Broekema van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en Helene Kroon van het Van Lodenstein College in Amersfoort.

Tom de Kruif is innemend en toegankelijk. Hij beheerst het vak als geen ander. Historisch denken, historisch redeneren, oorzaak en gevolg, alles krijgt een plek in zijn les. Leerlingen ervaren proefondervindelijk dat geschiedenis gaat over grijze gebieden en nuances. Zij krijgen ruim baan om zelf verbanden te leggen met het heden. De jury waardeert Toms lef en bevlogenheid en vertrouwt hem de titel van geschiedenisleraar 2017 van harte toe. Juryvoorzitter Martine Gosselink

Meer informatie

Verkiezing

De verkiezing van de beste geschiedenisleraar wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief (sinds 2015). Schoolbesturen, collega-docenten én leerlingen konden hun geschiedenisleraar als kandidaat aanmelden. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van de juryvoorzitter Martine Gosselink selecteerde uit de aanmeldingen vijftien docenten en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van vijf docenten waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze shortlist werden de drie genomineerden gekozen en vervolgens de Geschiedenisleraar van het jaar. De winnaar is op 28 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum, gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

De Jury

martine Martine GosselinkDe jury wordt voorgezeten door Martine Gosselink, hoofd van de afdeling Geschiedenis. Gosselink: Natuurlijk moeten we leren van het verleden. Hoe meer hoe beter. En niet enkel om tot de conclusie te komen: 'er is niets nieuws onder de zon’, maar ook om te handelen naar dat wat geschiedenis ons duidelijk maakt.
De jury bestaat daarnaast uit:

  • Godfried van Run, coördinator afdeling geschiedenis NTR/VPRO
  • Hanneke Tuithof, lector vakdidactiek gammavakken Hogeschool Fontys en vakdidacticus UU
  • Huub Oattes, vakdidacticus Geschiedenis HVA
  • Inger Schaap, directeur Humanity in Action
  • Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek Nationaal Archief
  • Jan de Hond, conservator Geschiedenis Rijksmuseum
  • Janine Hof, HAVO 5, Koningin Wilhemina College, Culemborg
  • Joke de Jong, Leraar van het Jaar 2016
  • Mark Zielhorst, VWO 6, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
  • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland

In samenwerking met:

NTR en Nationaal Archief