Geschiedenisleraar 2017

Heb jij de beste geschiedenisleraar? Het Rijksmuseum is op zoek naar hem of haar!

beeld Het schip vastgelopen in het ijs, 1596, anonymous, after Gerrit de Veer, 1598 Voor het vierde jaar op rij kiest een vakjury, onder leiding van Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis), de beste geschiedenisleraar van het land. Leraren die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Leraren die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze leraren willen wij in de spotlight zetten voor hun bijdrage aan het onderwijs.

Top 5 bekend!

Vijf docenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar 2017. Een prijs die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt door het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.
De kanshebbers zijn geselecteerd na een bezoek aan hun school door een vakjury onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2017 wordt op 28 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Bekijk de top 5

De verkiezing

Iedereen kan zijn of haar favoriete geschiedenisleraar nomineren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury van tien vooraanstaande historici en mensen uit het onderwijsveld. Eind oktober 2017 wordt de winnaar Geschiedenisleraar 2017 bekend gemaakt in het Rijksmuseum. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De Jury

martine Martine GosselinkDe jury wordt voorgezeten door Martine Gosselink, hoofd van de afdeling Geschiedenis. Gosselink: Natuurlijk moeten we leren van het verleden. Hoe meer hoe beter. En niet enkel om tot de conclusie te komen: 'er is niets nieuws onder de zon’, maar ook om te handelen naar dat wat geschiedenis ons duidelijk maakt.
De jury bestaat daarnaast uit:

  • Godfried van Run, coördinator afdeling geschiedenis NTR/VPRO
  • Hanneke Tuithof, lector vakdidactiek gammavakken Hogeschool Fontys en vakdidacticus UU
  • Huub Oattes, vakdidacticus Geschiedenis HVA
  • Inger Schaap, directeur Humanity in Action
  • Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek Nationaal Archief
  • Jan de Hond, conservator Geschiedenis Rijksmuseum
  • Janine Hof, HAVO 5, Koningin Wilhemina College, Culemborg
  • Joke de Jong, Leraar van het Jaar 2016
  • Mark Zielhorst, VWO 6, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
  • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland

In samenwerking met:

NTR en Nationaal Archief