Online Rijksmuseum voor onderwijs

Nu er in deze uitzonderlijke tijd niet genoten kan worden van de kunst en geschiedenis in onze museumzalen, brengen wij het Rijksmuseum graag naar jullie toe. Online zijn er genoeg opdrachten die leerlingen vanuit huis kunnen maken.

Primair onderwijs

Wekelijkse opdrachten

opdrachten Elke week stuurt het Rijksmuseum een creatieve opdracht in de nieuwsbrief voor primair onderwijs. Leerlingen kunnen hiermee zelf aan de slag en hun resultaat sturen naar onderwijs@rijksmuseum.nl. De allerleukste inzending wordt beloond met een leuke verrassing.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang de wekelijkse opdrachten.

Opdracht week 14 | Opdracht week 15 Opdracht week 16 | Opdracht week 17 Opdracht week 20 | Opdracht week 22 en 23

Bekijk ook de virtuele rondleiding, gemaakt door juf Ankie van OBS Hiliglo uit Holwierde.

Tekenopdrachten

Tekenopdrachten Creatieve tekenopdrachten met een link naar de collectie.

Bijna 700.000 kunstwerken van het Rijksmuseum staan online. Van de middeleeuwen tot nu en van de Nachtwacht tot Nijntje. Met deze tips leren de leerlingen de werken uit onze collectie op een heel andere manier kennen. Resultaten mogen uiteraard gedeeld worden met ons via Facebook of Instagram @rijksmuseum

Naar de Tekenopdrachten

SchoolTV

SchoolTV In deze video’s van SchoolTV neemt rondleider Sander de leerlingen mee langs allerlei topstukken uit het Rijksmuseum.

Hij vertelt bijvoorbeeld over de Nachtwacht, over liefde en feest in de 17de eeuw. Maar ook over allerlei dieren die je in het Rijksmuseum kunt vinden. Maar waarom worden er eigenlijk zoveel dieren afgebeeld? En wat probeerden de schilders met de afgebeelde dieren te vertellen?

Je ziet het hier!
Primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Magazines

Magazines Hoe herken je een echte Rembrandt? En wat is er zo bijzonder aan Marten en Oopjen?

Met onze magazines zijn de leerlingen in no-time een Rembrandt-expert. Ook kunnen ze lezen hoe je Rembrandt-slijm maakt. En wie zijn eigenlijk de Marten & Oopjen van nu?

Download het Rembrandt Magazine

Download het Marten & Oopjen Magazine
Voortgezet onderwijs

Leskaarten ‘Ontdek de meesterwerken van het Rijksmuseum’

leskaarten In samenwerking met ThiemeMeulenhoff heeft het Rijksmuseum voor de online lesomgeving Thiemo verschillende leskaarten gemaakt bij werken uit de Eregalerij.

Per leskaart wordt er één meesterwerk uitgelicht en is er een kijk-, denk- én een doe-opdracht geformuleerd. Deze opdrachten kan je als leraar zelf nog verder uitwerken of aanpassen, zodat het qua niveau goed aansluit op jouw leerlingen.

De leskaarten

Quest-strips

Quest In deze 4 korte strips lezen leerlingen over Rembrandts leven en werk. Over hoe Rembrandt De Nachtwacht schilderde en wat daarmee gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. En hoe was Rembrandt als leraar? Of als vader? We maakten de strips in samenwerking met Quest Junior.

Leermeester Rembrandt

Papa Rembrandt

Nachtwacht maken

Nachtwacht oorlog

Scheikunde

Scheikunde Achter schilderijen schuilt meer chemie dan je denkt. In zeven lessen gaan leerlingen aan de slag met verschillende scheikundige kwesties. Hoeveel verschillende elementen zijn er eigenlijk te vinden in de Staalmeesters van Rembrandt? Of verdiep je in de pigmenten waarmee meesterwerken zijn geschilderd en ontdek welke verandering in molecuulstructuur een blauw pigment paars maakt? Perfecte opdrachten voor leerlingen om thuis aan de slag te gaan met Scheikunde!

Ga naar de scheikundelessen
Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo

Beleef de Nachtwacht

Nachtwacht Stap samen voorbij het rode koord, pak de hand van kapitein Frans Banninck Cocq, zoom in en laat je meevoeren in de wereld van de Nachtwacht. Samen met de NTR heeft het Rijksmuseum een interactieve rondleiding over de Nachtwacht ontwikkeld. In tientallen verhalen ontdekken leerlingen wat De Nachtwacht zo bijzonder maakt. Speciaal voor kinderen zijn er de Klokhuis-tour en de SchoolTV-tour.

SchoolTV tour

Klokhuis tour

Volg Operatie Nachtwacht hier

Virtuele tour: ontdek Rijksmuseum meesterwerken

ontdek Met Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken lijkt het net alsof je in het hart van het museum op pad bent met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij en is voor iedereen toegankelijk door de toevoeging van tekst- en audiofragmenten. Ook is de interactieve website Beleef de Nachtwacht opgenomen waardoor er extra veel verhalen beschikbaar zijn over Rembrandts beroemdste werk. 

Ontdek de meesterwerken


Voortgezet onderwijs en mbo

Fotowedstrijd Document Nederland Junior

docnljr Op zoek naar een extra leuke opdracht voor uw leerlingen die ze zelf thuis kunnen doen? Kijk dan eens naar dé fotowedstrijd van het Rijksmuseum, Document Nederland Junior! Laat leerlingen een fotoserie van maximaal 5 foto’s insturen naar het Rijksmuseum voor 8 juni.

Meer informatie

RijksCreative en RijksTube

1 Op RijksCreative leggen docenten van de Teekenschool in korte tutorials technieken van de grote meesters uit, waarna de leerling zelf een meesterwerk kan maken.

RijksTube inspireert jongeren voor kunst. Er staan korte video’s op waarin vanuit de kunst wordt gekeken naar hedendaagse popcultuur. Zo worden er bijvoorbeeld verbanden gelegd tussen De Nachtwacht en de poster van Avengers: Infinity War.

RijksCreative

RijksTube
Deze educatieve projecten van het Rijksmuseum worden mogelijk gemaakt door hoofdbegunstiger Teekenschool Fonds 21, educatieve partner ThiemeMeulenhoff, Royal Talens, Eerde International Boarding School, Stichting Zabawas, Janivo Stichting en via het Rijksmuseum Fonds: Bestuursfonds Hollandse Meesters, Biemond Nassiri Fonds, De Vink Family Fonds, Freek & Hella De Jonge Fonds, H&H Fonds, Henry M. Holterman Fonds, Piek-Den Hartog Fonds, Van Den Broek Foundation en anonieme schenkers.