Ontdek 80 Jaar Oorlog

Begrippen als de Beeldenstorm, het Leidens Ontzet, de slag bij Nieuwpoort en namen als Alva, Van Oldenbarnevelt en Piet Hein zijn in het nationaal geheugen gegrift. Maar wat is de betekenis van de Tachtigjarige Oorlog, heeft dit conflict Nederland veranderd en gevormd? Op tal van manieren wordt dit jaar in ons land stilgestaan bij de Tachtigjarige Oorlog. Speciaal voor dit herinneringsjaar hebben het Rijksmuseum en NTR de krachten gebundeld in de organisatie van diverse activiteiten en initiatieven ter herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog.

Volgende

Boek 80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland. door Gijs van der Ham

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland. door Gijs van der Ham

Het Rijksmuseum, NTR en Uitgeverij Atlas Contact publiceren gezamenlijk het rijk geïllustreerde boek 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland. Het verhaal van de oorlog wordt hierin beschreven door Gijs van der Ham, senior conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum, waarvoor kunstwerken en voorwerpen uit de tentoonstelling het uitgangspunt vormen. Zijn verhaal wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen uit de NTR-serie met een link naar het heden en essays van onder anderen Judith Pollmann en Peter Vandermeersch.

Vanaf oktober 2018 in de Rijksmuseumshop en in de boekhandel.

C08F63CB-4345-4EA7-8FAE-B803637CE1D9-custom

De zielenvisserij, Adriaen Pietersz. van de Venne, 1614

1AAEA408-BAE0-4D61-9EDB-C5B9A8BE4069-custom

Bewerkte versie van Gerard ter Borch, Soldaat te paard, 1634, met dank aan Museum of Fine Arts, Boston, Juliana Cheney Edwards Collection

80 jaar oorlog_2

Minster-President Mark Rutte en leerlingen van het Amsterdamse Spinoza Lyceum tijdens de opening van 80 Jaar Oorlog. Foto Rijksmuseum

7DAFB96B-B934-4A01-AFE3-F0190EB65E0D-custom

7F9925CF-53AC-4CFA-80E9-2532B34E98F6-custom

Vorige Volgende

Website 80jaaroorlog.nl

80 Jaar Oorlog - Staat van oorlog 00:00

Op tal van plaatsen wordt dit jaar stilgestaan bij de Tachtigjarige Oorlog. Om alle activiteiten te bundelen is de website 80jaaroorlog.nl ontwikkeld door de NTR en het Rijksmuseum in samenwerking met het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum en Museum het Prinsenhof. De website is een interactieve landkaart met historische locaties, actuele tentoonstellingen en evenementen. Zo kan iedereen op zoek naar ‘de Tachtigjarige Oorlog’ bij hem of haar in de buurt of juist ver weg.

80jaaroorlog.nl

Vorige Volgende

Twee televisieseries

Pieter Brueghel de Jonge naar Pieter Bruegel de Oude, Hagepreek, of de prediking van Johannes de Doper, ca. 1620 Brugge

Pieter Brueghel de Jonge naar Pieter Bruegel de Oude, Hagepreek, of de prediking van Johannes de Doper, ca. 1620 Brugge

In de 7-delige televisieserie 80 Jaar Oorlog brengt de NTR vanaf 28 september de verhalen die overal in Nederland en daarbuiten te vinden zijn. Van Groningen tot Brussel en van Den Briel tot Groenlo, overziet Hans Goedkoop met deskundigen het slagveld. Vanaf 30 september zendt de NTR ook de historische comedy Welkom in de 80-jarige Oorlog uit, waar Willem van Oranje, Maurits, Filips II en Alva wekelijks aanschuiven in de hilarische talkshow van Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom).

Televisieserie 80 Jaar Oorlog

Vorige

80 Jaar Oorlog in Rijksstudio