80 Jaar Oorlog, rockopera, IDFA en Rode Hoed x deBuren

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Vanaf oktober is in het Rijksmuseum de tentoonstelling 80 jaar oorlog te zien over de jarenlange opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II. Wat met onvrede van een minderheid over de gevestigde orde begon, groeide uit tot een internationale oorlog die drie generaties zou duren. Maar wat is de betekenis van die oorlog, en hoe heeft dit conflict bijgedragen aan de geboorte van Nederland?

beeld

Rockopera

Parallel aan de tentoonstelling speelt theatergroep Tafel van Vijf De vergeten zoon van Willem van Oranje, een bloedstollende voorstelling over vrijheid en fundamentalisme. De voorstelling is in combinatie met een rondleiding door de tentoonstelling te reserveren van oktober t/m december 2018.

Boek via Tafel van vijf

IDFA

Het conflict dat onze streken 450 jaar geleden in zijn greep hield, is op tal van manieren vergelijkbaar met conflicten die zich nu elders in de wereld afspelen. Het filmfestival IDFA, van 14 tot 25 november in Amsterdam, vertoond op dinsdag 20 november in EYE Filmmuseum vier documentaires met een relatie tot de thematiek van de tentoonstelling 80 jaar oorlog: vrijheid, tolerantie, identiteit, burgeroorlog, terreur, vervolging en vluchtelingen. Inleidingen en een Doc Talk worden verzorgd door het Rijksmuseum.

Bekijk het programma IDFA.

Rode Hoed x deBuren

Op 13 november en 3 december organiseren de Rode Hoed, deBuren en het Rijksmuseum een avond over Macht van de Tegenkracht en De Toevalligheid van een Volk, over opstand en ongehoorzaamheid.

Gasten uit Belgie en Nederland gaan, 450 jaar na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, op zelfonderzoek over democratie, autonomie en tegen de stoom in zwemmen. Waarom is de Tachtigjarige Oorlog nog steeds zo relevant?

Kaarten zijn beschikbaar via Rode Hoed
Programma 13 november: Macht van de Tegenkracht