Rijksmuseum API gebruiksvoorwaarden

Gebruiksvoorwaarden voor de Rijksmuseum API

Alle objectbeschrijvingen en beeldmateriaal die via deze API beschikbaar worden gesteld vallen onder een Creative Commons 0 licentie. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van het Rijksmuseum mogen worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd. Dit houdt in dat de data en de afbeeldingen rechtenvrij zijn en zonder toestemming van het Rijksmuseum gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd mogen worden. 

In het geval van gebruik van het digitale beeld voor een publicatie of andere drukvormen hanteert het Rijksmuseum andere standaarden en grotere formaten. Ook voor het digitale beeld op onze website dat buiten deze set valt,  gelden onze reguliere gebruiksvoorwaarden. Je kunt hiervoor contact opnemen met photoservice@rijksmuseum.nl.

Bezwaar

Voor zover wij na hebben kunnen gaan, zijn alle objecten en afbeeldingen in de API vrij van rechten. Ook al hebben wij ons uiterste best gedaan om te achterhalen of alle werken rechtenvrij zijn, het kan in een enkel geval voorkomen dat er auteursrecht op een werk rust.

Mocht je van mening zijn dat wij het auteursrecht op een afbeelding schenden dan kun je dit melden via  api@Rijksmuseum.nl. Wij zullen het materiaal dan zo snel mogelijk uit de API set verwijderen.

Fair Use

Naast de CC0 licentie hanteert het Rijksmuseum een Fair Use beleid voor hergebruik van onze metadata en ons beeldmateriaal. Dit houdt in dat:

  • gebruik van metadata en beeld zo veel mogelijk in de geest van de vervaardiger en in lijn met zijn/haar bedoelingen geschiedt;
  • geen kwetsende of obscene uitingen ontwikkeld worden;
  • met onze API collectie ontwikkelde applicaties en toepassingen aan ons gemeld worden. Wij zullen interessante en relevante applicaties vermelden op onze website;
  • Er updates plaatsvinden van de collectieinformatie. Wij verzoeken om de applicatie of webtoepassing regelmatig te verversen. 
Deel deze pagina | | Meer